Címlap

Határtalanul

GINOP pályázat

Alapítvány

Pénziránytű

Vízdij

Ételkészítő verseny 2019. február 11.

 

A mai rendezvényünk központi témája a farsang volt. Nem pusztán egy főző-sütő versenyt akartunk lebonyolítani, hanem adtunk egy tematikát is a programnak. Mivel február van, így adta magát a farsang, az ehhez kapcsolódó néphagyományok, szokások, ételek.

 

A fiatalok döntő többsége már nincs tisztába olyan jellegzetes magyar népszokásokkal, mint a busójárás, vénlánycsúfolás, kiszebábú égetés stb. Ezért is alakítottuk úgy ki a programokat, hogy ne csak a fánksütésről és kóstolásról szóljon, hanem az ehhez kapcsolódó népszokásokról, néphagyományokról, nemzetek konyhájáról is. Két ügyességi játékot is beiktattunk a programok közé. Mindkettőt telefonos applikációk segítségével lehetett lebonyolítani. Ezt azért is tartjuk fontosnak, mert ezen keresztül lehet igazán megközelíteni a mai ifjúságot, így tudjuk őket jobban megmozgatni, motiválni. A szokásos kahootot most még a QR kódkereső játékkal is kiegészítettük. A játékok során nem csak a hazai, hanem más nemzetek kultúrájával karneváli szokásaival, ételeivel is megismerkedhettek a tanulók. Megismerhették a rió és velencei karnevál történetét, vagy éppen a német farsangi szokásokat, ételeket. A feladatokba a tanárkollégákat is bevontuk, őket kellett megkeresni egészséges életmódra vonatkozó feladványokkal, kérdésekkel. Aki nem játszani szeretett volna, ő előadást hallgathatott tavaszi megújulás témakörben. Az előzetes felmérések alapján bőrápolási és étkezési tanácsok témakörben kaptak információkat az érdeklődők. Meglepő volt látni, hogy elég sok fiú is kíváncsi volt a témára. A szellemi játékok mellett sportolásra is szakíthattak időt a tanulók. Röplabda, pókfoci, kapitánylabda játékok közül választhattak. A rendezvény csúcspontja a fánkkóstolás volt. A zsűri az íz világ mellett a látványt, az összhatást és a különlegességeket is értékelte. Volt olyan diákcsoport, akik tönkölylisztből készítette, volt, aki zebracsíkosra díszítette a fánkot. Volt, aki csörögét, volt, aki képviselőfánkot kóstoltatott a 3 tagú zsűrivel. Különlegesség volt a sok finomabbnál, finomabb házi készítésű lekvár. Szerencsére a csapatok törekedtek a szokványostól eltérő dolgok megmutatására, kipróbálására is. A programot a szokásos eredményhirdetéssel zártuk.