Címlap

Határtalanul

GINOP pályázat

Alapítvány

Pénziránytű

Vízdij

Ételkészítő verseny 2018. december 20.

 

A mai rendezvényünk központi témája a karácsony, az ünnepi készülődés volt. Változatos programokkal készültünk a diákok számára. Arra törekedtünk, hogy az egész iskola diákságát megmozgassuk, olyan programkínálattal álljunk elő, amelyben mindenki megtalálhatja a maga számára érdekfeszítőt.

 

Az osztályok között többféle ügyességi versenyt is hirdettünk. Készíteniük kellett mézeskalácsot és azt dekorálniuk, valamint meg kellett teríteniük egy karácsonyi díszasztalt, hozzá passzoló menükártyával. A kiadott feladatra előzetesen is készülhettek, anyagot ismereteket gyűjthettek. Születtek nagyon ötletes ugyanakkor egyszerű, könnyen kivitelezhető megoldások. Miközben a diákok lelkesen díszítették a mézeskalácsokat, készítették és kóstolták a karácsonyi süteményeket, gyümölcsöket, előadást is hallgathattak az ünnepek alatti egészséges táplálkozásról. A dietetikus több hasznos tippel is ellátta az érdeklődőket, hogyan kerülhetik el az ünnepek alatti túlevést, a helytelen tápanyagbevitelt. Felhívta a figyelmet az ilyenkor is nagyon fontos mozgásra. Az előadás után iskolai szintű kahootra is sor került. Ezt a diákok körében nagyon népszerű játékot kiterjesztettük az egész tanulóifjúságra. Az interaktív játék fő témája az előadás anyaga illetve a karácsonnyal, ünnepekkel kapcsolatos információk, érdekességek voltak. A diákoknak számot kellett adni a nemzetek karácsonyi gasztronómiájáról, szokásairól is.
Az elkészült mézeskalácsokat a zsűrizés végén becsomagolták, majd minden osztály elhelyezte a maga „csomagját” az iskolai karácsonyfa alatt, amit ezt követően felajánlottunk jótékony célra és a gyerekek elvitték egy adományközpontba. A zsűrizést követően került sor az eredményhirdetésre. A programnak több szempontból is pozitív visszhangja volt. Egyrészt ismereteket szereztek a tanulók a karácsonyi étkezéssel, hagyományokkal kapcsolatban, hogyan lehet mindezt az egészség jegyében is megvalósítani, másrészt az osztályok együtt, közösen hangolódhattak az egyik legszebb ünnepre ezen a tanítási napon.