Címlap

Határtalanul

GINOP pályázat

Alapítvány

Pénziránytű

Vízdij

Ételkészítő verseny 2018. szeptember 28.

 

 

A pályázati program keretében másodszor került megrendezésre főzőversenyünk. Kiléptünk az iskola falai közül és egy jó hangulatú, sportos, igazi családias programot szerveztünk diákjaink és szüleik számára.
Két feltételt szabtunk csak a nevezőknek. Szabadtéren elkészíthető ételeket kell produkálniuk, mindezt az egészséges táplálkozás jegyében. Szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket, hiszen gyönyörű napsütéses időben tölthettük el az egész napot.
Az most is bebizonyosodott, hogy a fiatalok és szüleik fantáziájának semmi nem szab határt. A háromtagú zsűri nagyon sokféle ételt, sőt még desszertet kóstolhatott. Nagyon sokan grillezett húsokat, zöldségeket készítettek, különböző salátákkal. Voltak ugyanakkor tradicionálisabb ételek is, mint a gulyás, a töltött káposzta, hiszen az idősebb generáció nehezebb áll át a modernebb, divatosabb gasztronómiára. Ugyanakkor a résztvevők megpróbálták ezeket is a kor követelményeinek megfelelően egészségesen elkészíteni.
Nagyszülők tanították unokáikat a bográcsos főzés fortélyaira, hiszen a hagyományos magyar konyha megőrzésében ez is elengedhetetlen. A háromtagú zsűri az íz harmónia mellett a látványt és a kreativitást is értékelte.
 
A nap folyamán azok sem unatkoztak, akik nem akarták kivenni a részüket az ételkészítésből. Változatos sportprogramok színesítették a napot. A reggeli tájékoztató után egy közös bemelegítéssel, átmozgatással indult a nap. Ezen kívül focizhattak, métázhattak a fiatalok. Kipróbálhatták magukat erő-és egyensúly versenyekben, darts és egyéb ügyesség játékokban.
Az ügyességi programok mellett az érdeklődő diákok előadást hallgathattak a mozgás szerepéről az egészségünk megőrzésében. Jó néhány szülő és tanár kolléga jó példával járt elől, amikor együtt kocogtak a futópályán a diákokkal, vagy mérték össze erejüket a plank versenyen.
Ez a bő félnapos program kiválóan alkalmas volt arra, hogy minden résztvevő megtalálja a számára érdekes programot, elmélyüljön az egészséges ételek elkészítésében, ötleteket, recepteket gyűjtsön, mozogjon, vagy éppen ismereteit bővítse.